Ne glede na to, ali vabilo pišete zaradi službe ali zaradi osebne zadeve, se nekaterim med vami zdi pisanje vabila enostavno, spet  drugim precej težko. Pravzaprav vsakemu od nas ni dano, da brez težav napiše želeno vabilo, še posebej, če mora biti formalno, ker je dogodek, na katerega vabite, poroka, sestanek, konferenca ali pa kaj drugega.

Vendar ne obupajte! Nič ni nemogoče, če imate pri roki dober vodnik.

Branje članka vam bo vzelo približno 3 minute.

Osnovna pravila za pisanje vabila

Preden se lotimo podrobnosti zadeve, naštejmo nekaj preprostih pravil, ki veljajo za vse vrste vabil. Pravzaprav je dobro upoštevati občinstvo, ki mu je pismo namenjeno, vrsto dogodka, o kateremu pišemo, ali je vabilo uradno ali neuradno …

Zagotovo se vam je že kdaj zgodilo, da ste morali napisati vabilo za določen dogodek, ne glede na to, ali je bil pomemben ali ne. Pri tem ste zagotovo morali upoštevati tip vabila, paziti ste morali na rabo primernega besedišča, način pisanja … Tako ste lahko iz na videz preproste naloge naredili popolno študijo o tem, kako se napiše vabilo.

To še posebej velja, ko gre za vabilo na poslovni dogodek, poroko ali na pomembno konferenco. V takšnih primerih moramo namreč upoštevati vse dele, ki jih takšno vabilo vsebuje. Z upoštevanjem spodnjih navodil boste lahko napisali vabilo, s katerim boste zagotovo presenetili vse.

  1. Vrsta dogodka

Glede na vrsto dogodka boste morali uporabiti bodisi formalni ali bodisi neformalni ton. Če je vabilo namenjeno konferenci, boste nagovorili prestižne profesorje, zdravnike, študente in goste, zato boste morali uporabiti ustrezne izraze. Za posebna vabila predlagam, da izberete tudi določeno vrsto papirja, s pridihom elegance, ki jo bodo gostje zagotovo ocenili.

  1. Pomembne informacije

Za začetek vnesemo podatke, ki jih imamo. Najpomembnejši podatki, ki nikakor ne smejo manjkati, so: kdo vabi in komu je vabilo namenjeno ter datum, čas in kraj, kjer bo dogodek potekal. Če ne veste, kako bi vabilo oblikovali, si lahko na spletu poiščete vnaprej oblikovane obrazce in si nato oblikujte svoj osnutek, ki vam bo pomagal pri strukturiranju celotnega vabila.

  1. Opis dogodka

Naslednji pomemben podatek, ki ga morate vnesti, je kratek opis dogodka, na katerega se nanaša vabilo. Če boste pri opisu preveč dolgovezili, boste izgubili pozornost povabljenega in zasenčili  bistvo vabila. Bodite jedrnati, upoštevajte ton, ki ste ga izbrali za vabilo in poskušajte podati čim več koristnih informacij o dogodku.

Če vabite na zabavo s prijatelji ali na večerjo, lahko uporabite bolj igriv način pisanja. Dodate lahko privlačne informacije, kot je menu, ki ga boste ponudili, opišete lahko okolje, v kateremu boste praznovali ali glasbeno raznolikost kluba.

  1. Stiki

Ko v nekaj besedah povzamete značilnosti dogodka, je čas da vpišete ime in priimek, telefonsko številko ter morebitni elektronski naslov osebe, ki je odgovorna za organizacijo. Če ste ta oseba vi, lahko na prijazen način dopišete, da ste na voljo za vprašanja in dodatne informacije in si s tem pridobite naklonjenost povabljencev.

  1. Natančen pregled

Vabilo morate pred pošiljanjem ponovno prebrati. Prepričati se morate, da so vsi podatki, ki ste jih vpisali, točni in pravilni. Pomembna vabila morajo biti tudi slovnično pregledana, da preprečite morebitne napake.

  1. Kako dostaviti vabilo

Pomembno vabilo morate tudi dostaviti na primeren način. Vabilo preko elektronske pošte je redko primerno, najbolje je, da vabilo pošljete po pošti ali ga dostavite osebno. Tako je tudi več možnosti, da se bo povabljenec na vabilo odzval.

Kakšno vabilo morate napisati?

Kot smo že omenili na začetku članka,  poznamo dve vrsti vabil:

  1. Uradno vabilo
  2. Neuradno vabilo

Če pišete uradno vabilo, morate biti še toliko bolj pozorni za zgradbo celotnega vabila. Uradno vabilo mora v levem kotu zgoraj vsebovati ime, priimek in naslov sporočevalca. Nato podate kraj in datum pisanja vabila ter levo spodaj napišete podatke prejemnika.

Vabilo morate poimenovati in pod njim napisati primeren nagovor. Šele nato se lahko posvetite vsebini. Na koncu lepo pozdravite in se lastnoročno podpišete ter dopišete funkcijo, ki jo opravljate.

Pri neuradnem vabilu so nujni le podatki o kraju in datumu pisanja. Vsako vabilo mora imeti ustrezno zapisano poimenovanje oziroma namen vabila. Nato sledi nagovor ter vsebina vabila. Tudi neuradno vabilo zaključimo s pozdravom in podpisom.

Primer neuradnega vabila

Primer uradnega vabila