Google prevajalnik (angl. Google translate) – pripomoček turista, ki potuje v tujo državo, učenca, ki potrebuje pomoč pri učenju tujega jezika in vsakogar, ki je na tak ali drugačen način v stiku z neko tujo kulturo in posledično tudi z njenim jezikom.

Branje članka vam bo vzelo približno 4 minute.

Gotovo ste že slišali za znano slovensko dramsko besedilo, ki govori o poroki malega zamorčka? Ne? To je namreč informacija, ki jo ponudi Google Prevajalnik, če vanj vnesete naslov slovenske komedije Matiček se ženi in jo prevedete v angleščino. Mogoče si malce težko predstavljamo, da bi Anton Tomaž Linhart leta 1790 pisal o temnopoltem fantu, ki se na Gorenjskem hoče poročiti z Nežko. ?

Kaj je in kako deluje Google prevajalnik?

Google prevajalnik je spletni prevajalnik, ki je bil razvit leta 2006 in je sprva deloval s pomočjo statistične metode strojnega prevajanja. To pomeni, da je v svoj program shranil milijarde in milijarde besed. Pri prevajanju pa je enostavno izbiral najustreznejše ali najbolj priljubljene ekvivalente obeh jezikov in jih izpisal. Google je pri izdelavi prevajalnika uporabljal dokumente Združenih narodov (angleščina, arabščina, francoščina, kitajščina, ruščina in španščina) in tako izdelal korpus šestih svetovnih jezikov s približno 20 milijardami besed.

Danes Google prevajalnik uporablja tako imenovano metodo globokega učenja (Deep Learning Method), pri kateri je pomembna predvsem velika umetna nevronska mreža. Le-ta izboljšuje kakovost prevajanja in uporablja širši kontekst, ki se razvija na podlagi več milijonov primerov. Zaradi tega zdaj Google prevajalnik lahko prevede celotne stavke naenkrat in ne le po delih, kar vpliva tudi na vedno boljšo kakovost prevodov v sistemu. Danes je v Google prevajalnik vključenih več kot 100 različnih jezikov, med drugim tudi slovenščina.

Google prevajalnik je zelo privlačno in uporabno orodje, vendar ima veliko pozitivnih in negativnih dejavnikov, ki lahko vplivajo na učence, turiste in tudi na vsakodnevne uporabnike.

GOOGLE PREVAJALNIK: PLUSI

  • Google prevajalnik je brezplačen za vse uporabnike.
  • Google prevajalnik je hiter. Prevaja medtem, ko tipkate.
  • Mnogi prevodi so ustvarjeni iz prevodov ljudi, ki so svoja besedila ali nekaj podobnega vnesli v splet.

GOOGLE PREVAJALNIK: MINUSI

  • Google prevajalnik dela slovnične, stilistične in druge napake ter ni konsistenten.
  • Kvaliteta prevoda je odvisna od jezikovne kombinacije. V programu Googla je shranjenih veliko več angleških, španskih ali nemških besed, kot pa recimo slovenskih, bolgarskih ali romunskih, zato so prevodi teh jezikovnih kombinacij tudi manj kvalitetni in vsebujejo več napak (primer: Pri prevajanju iz angleščine v slovenščino ostanejo nekateri deli besedila še zmeraj v angleščini).
  • Google prevajalnik ne nudi dodatnih pregledov ali lekture
  • Google prevajalnik deluje javno. To pomeni, da vsa besedila (tudi javne dokumente), ki jih naložite v Google prevajalnik, jih ta shrani v svoj spomin.

Ali je Google prevajalnik uporabno orodje?

Da in ne. Odvisno predvsem od tega, kakšen prevod potrebujete. V primeru, če potrebujete prevod za osebno rabo, to pomeni za splošno in približno razumevanje besedila, je priporočljiv. Če pa potrebujete prevode strokovnih, tehničnih, leposlovnih besedil, spričevala ali pravne dokumentacije, uporabo Google prevajalnika ne priporočamo. Pri tej vrsti besedil je idealno, da je besedilo prevede prevajalec ki je strokovnjak na svojem področju in prevod še dodatno pregleda lektor.

Nežka, vzameš za moža …?

Verjetno se vsi strinjamo, da prevajalniki prevajalcev še nekaj časa ne bodo zamenjali. Pri prevajanju je treba vedno upoštevati še zdravo kmečko pamet in človeški faktor. Saj bi drugače kar hitro lahko naše Nežke ponujali v zakon tujcem iz Afrike.

V primeru če potrebujete kakovosten prevod pa nas lahko kontaktirate tukaj.