Svet je globalna vas in eden od pristopov, da bi meje postale bolj prepustne, je uporaba čezmejnih prevajalskih jezikov. Cena prevajalskih storitev se razlikuje glede na številne kriterije. Jezikovni pari, vrsta prevajalske storitve, hitrost prevajanja, lokacija prevajalcev in področje informacij, ki se prevajajo, imajo velik vpliv na ceno projekta.

Katera prevajalska dela ponujajo najboljše plače?

Prevajalci literarnih del, ki v povprečju zaslužijo 45.000 € na leto, so najbolje plačani izmed številnih kategorij prevajalskih storitev. Najverjetneje je to posledica dejstva, da literatura velja za najtežje področje za prevod v nov jezik.

Poezijo, obsežne romane, revije in druge vrste literature prevajajo literarni prevajalci. Njihov namen je odpraviti jezikovne ovire in narediti umetnost dostopno globalnemu občinstvu.

Medicinski in pravni prevodi sta še dve kategoriji prevodov, za katere se dobro plača zaradi zahtevane visoke stopnje natančnosti in strokovnosti. Na splošno so prevajalci v tem sektorju strokovnjaki na sorodnih področjih, ki dobro razumejo specializirano terminologijo in zakone.

• Zaradi naraščajoče potrebe po storitvah lokalizacije v različnih panogah so delovna mesta, povezana z lokalizacijo, zelo dobro plačana.

Ker se vse več podjetij širi po vsem svetu, so potrebni jezikovni strokovnjaki in inženirji za lokalizacijo, ki jim bodo pomagali ohraniti globalni tržni delež. Večina teh podjetij je pripravljena plačati sprejemljive stroške v zameno za visokokakovostno prevajanje.

• Prevajalci nimajo najvišje plače. Simultani tolmači so med najbolje plačanimi strokovnjaki na področju jezikovnih storitev. A to je vsekakor najtežje delo.

Simultano tolmačenje zahteva močne komunikacijske sposobnosti in jezikovno znanje. Tolmač prevzema sporočilo v enem jeziku, ga interpretira in nato poda naprej v drugem jeziku.

Jeziki, ki so običajno najbolje plačani

Ti jeziki so bolj razširjeni, vendar sta tudi trgovina in industrija v tem jeziku pogostejši. Nemščina, na primer, morda nima velikega števila domačih govorcev, vendar je gospodarski učinek jezika ogromen, kar ponuja veliko možnosti za preživetje.

Glede na lestvice najmočnejših in najbolj priljubljenih jezikov smo pripravili seznam jezikov, ki plačajo največ na leto:

  • arabski – 65.000 €
  • nemški – 53.000 €
  • španski – 42.000 €
  • francoski – 40.000 €
  • nizozemski – 39.000 €
  • ruski – 38.000 €
  • japonski – 37.000 €
  • italijanski – 32.000 €
  • poenostavljena kitajščina (mandarinščina) – 31.000 €

NASVET…

Če povzamemo, morajo biti vsi prevajalci, ki želijo uspeti na globalnem trgu, sposobni komunicirati v različnih jezikih. Preden začnete iskati prevajalsko službo, morate oceniti svoje talente, izbrati jezik, na katerega se boste osredotočili, in se nato odločiti, za katero področje dela se želite specializirati. Pravilna izbira jezika vas lahko dejansko odpelje, kamor koli želite! Če želite delati kot prevajalec oz. prevajalka ali pridobiti profesionalne prevajalske storitve, se obrnite na K&J Translations.