Ker programski jeziki postajajo vse bolj raznoliki, se povečuje potreba po prevajanju programov iz enega jezika na visoki ravni, v drugega. Ta način prevajanja nam lahko pomaga učinkoviteje uporabiti obstoječe kode, še posebej, če je prevajanje mogoče avtomatizirati.

Kaj so programski jeziki?

Programska oprema je izraz, ki ga pozna vsak uporabnik računalnika. Z računalnikom ne morete doseči ničesar, razen če namestite določeno programsko opremo. Nekatere programske opreme sicer deluje odlično, druge pa spet ne izpolnjuje pričakovanj. Razlika je pogosto posledica slabih standardov kodiranja ali pomanjkanja strokovnega znanja programerja. Ko programer uporablja programski jezik za podajanje navodil računalniku, to poznamo kot kodiranje. Če ne bi bilo programskih jezikov, programske opreme ne bi bilo. Programski jezik je sredstvo, s katerim ljudje komunicirajo z računalniki.

Eden najpogosteje uporabljenih programskih jezikov je Java. Python je še en dobro poznan programski jezik. Le-ta deluje na preprost in osnoven način. Mnogi računalniški strokovnjaki menijo, da je le-ta najbolj preprost programski jezik za te, ki se želijo naučiti programskih jezikov. Python je bil uporabljen za ustvarjanje Pinteresta in Instagrama.

Kakšne so razlike?

Navsezadnje so ljudje odgovorni za ustvarjanje programskih jezikov. Vendar pa obstajajo pomembne razlike med programskimi in naravnimi jeziki. V programiranju besede ne morejo imeti več pomenov. Majhne razlike pri uporabi programskega jezika lahko povzročijo velike razlike ali napake v programu v razvoju.

Druga pomembna razlika je, da je naravni jezik veliko bolj dostopen kot računalniški. Je enostavno prilagodljiv željam uporabnikov. Da bi bil programski jezik razumljiv, je treba strogo upoštevati strukturo, črkovanje in slovnico.

Ali je mogoče programske jezike prevesti ali razlagati?

Programske jezike je težko prevesti ali razumeti, saj niso naravni jeziki. Pri pisanju ne uporabljajo predlogov ali zaimkov. Poleg tega za razliko od drugih govoric nimajo stavčne strukture. Koda ne bo delovala, če se angleški del spremeni v drug jezik. Posledično je prevajanje ali tolmačenje programskega jezika zahtevno.

Program, razvit v enem programskem jeziku, pa je mogoče prevesti v drug programski jezik. Izvorno kodo, napisano v enem jeziku, je mogoče pretvoriti v kodo, napisano v drugem.

Toliko o tem…

Odkrijete lahko dostojna orodja za prevajanje programskega jezika, ki pa vam bodo le pomagala pospešiti postopek prenosa programske opreme. Lahko učinkovito prevedejo nekatere odseke programske kode, tako da ni potrebno ročno delo, vendar tudi največji prevajalci programske kode ne zmorejo vsega sami.

K&J Translations ne ponuja storitev prevajanja programske ali programske kode, nudimo pa široko paleto spletnih in lokalizacijskih storitev, vključno s prevajanjem spletnih mest. Za izpolnitev vseh vrst prevajalskih in tolmaških zahtev ima naše podjetje veliko mrežo človeških prevajalcev na različnih področjih sveta.