Jugovzhodni del Azije sestavlja več držav, v katerih je v zadnjem času opažena gospodarska rast, ki na ta način spodbuja zahodna podjetja, da se odločajo za poslovanje v tem delu sveta. Izkazalo se je, da ta regija predstavlja številne še neizkoriščene poslovne priložnosti, zato je za mnoge vlagatelje zelo zanimiva.

Geografsko gledano je jugovzhodna Azija razdeljena na dva dela, in sicer pomorsko jugovzhodno Azijo in celinsko jugovzhodno Azijo. Večina držav je članic Združenja držav jugovzhodne Azije (ASEAN) in na ta način, kot enotna skupnost, nudijo investitorjem različne možnosti poslovanja.

Ključno pri tem je, da vsi vlagatelji dobro poznajo in razumejo pogoje, predpise in zakone vsake države še preden začnejo poslovati v regiji. To pomeni, da se morajo spoprijeti z desetimi državami, z desetimi različnimi valutami, desetimi pravnimi sistemi, različnimi verskimi prepričanji, običaji in kulturami ter tudi različnimi uradnimi jeziki.

Poznavanje različnih trgov v jugovzhodni Aziji je izjemno pomembno

Če načrtujete poslovanje v jugovzhodni Aziji, potem se pred tem prepričajte, katere države so v vzponu in vam nudijo tudi najboljše možnosti za vaše izdelke in storitve. Regija vključuje 10 držav članic ASEAN-a, od katerih so gospodarsko najbolj razvite Indonezija, Tajska, Filipini, Singapur, Malezija in Vietnam.

Vsa podjetja iz razvitih držav se morajo zavedati, da vsako od teh držav v regiji obravnavajo popolnoma samostojno. Vsak država namreč predstavlja edinstvene izzive, od ustanovitve podjetja, dostopa do posojil, pridobivanja gradbenega dovoljenja, do različnih davčnih zakonov.

Med državami članicami ASEAN-a obstajajo velike razlike

Jugovzhodna Azija danes velja za najpomembnejše gospodarstvo v razvoju, zato ni nič nenavadnega, da mnoge multinacionalke iščejo svoje priložnost za vlaganje na tem trgu. Kljub temu, da regija ponuja ogromno poslovnih priložnosti, pa se morajo vsa podjetja temeljito pripraviti na vse ovire, ki jih čakajo pri širitvi podjetja.

Glavni cilj Združenja držav jugovzhodne Azije (ASEAN) je sicer ustvariti enotno gospodarsko skupnost med državami članicami, kar pa je v praksi zelo težko, saj obstaja med državami članicami ogromno razlik v pogojih in načinu poslovanja. Singapur je na primer majhen trg, ki ima stabilno vlado, stabilno valuto in odlično infrastrukturo, medtem ko ima na primer Indonezija na drugi strani ogromno prebivalstva, pri čemer so pogoji poslovanja zelo omejeni. Mjanmar je najrevnejša država ASEAN-a, v kateri je 75 % prebivalstva še vedno brez elektrike, zato pa so njegovi mobilni trgi najhitreje rastoči na svetu.

Kaj je potrebno upoštevati pri poslovanju v jugovzhodni Aziji

Za vsa podjetja, ki so navajena poslovati v državah, kot so ZDA, Velika Britanija, Avstralija in Singapur, bo poslovanje na jugovzhodu Azije pravi izziv, saj potrebno biti pozoren na mnoge dejavnike.

Omejitve in predpisi

Za mnoge vlagatelje na jugovzhodu Azije so razmere precej zapletene, saj se morajo pri svojem poslovanju spopadati z različnimi lokalnimi in regionalnimi zakoni, registracijo intelektualne lastnine, zaščito blagovne znamke in politiko priseljevanj.

Številni trgi v državah ASEAN-a, kot so Kambodža, Vietnam in Filipini, imajo omejitve glede tujih naložb in od mednarodnih podjetij zahtevajo, da imajo tudi lokalne partnerje in lokalne delničarje. Nekatere države vsa tuja podjetja predhodno preverijo, zato lahko začnejo poslovati šele potem, ko jim to odobrijo.

Države članice ASEAN-a imajo glede tujih naložb tudi različne omejitve, ki pa so odvisne tudi od gospodarske dejavnosti, ki vas zanima. Pozorni bodite na to, da je veliko dodatnih predpisov predvsem na področju bančništva, prometa, ribištva in telekomunikacij.

Težave pri zaposlovanju

Eden od ciljev ekonomskega združenja ASEAN je tudi v tem, da omogoča prost pretok delovne sile na območju celotne regije, kar pa je šele v fazi predloga. Različni trgi držav imajo še vedno stroge predpise, ko gre za zaposlovanje delavcev iz drugih držav, tudi iz sosednjih, zato nujno preverite, ali je možno v regijo preseliti tudi nekaj svojega osebja ali pa najeti tujo delovno silo za delo v določeni državi.

Različni časovni okvirji

Medtem ko so zahodna podjetja zelo dosledna, kar se tiče rokov, pa ta koncept pogosto ne drži na vzhodu. Če želite upravljati s potekom postopkov, potem boste morali prilagoditi svoj urnik zlasti na področjih priseljevanja, dovoljenja za uvoz, dokumentacije o poslovnih licencah, pogajanj in sklenitev pogodb z dobavitelji in obravnave presežnih delavcev.

Zaupanje s poslovnimi partnerji

Za ljudi na vzhodu sta osebno prijateljstvo in zaupanje življenjskega pomena. Svetujemo vam, da pogosto potujete v državo, v kateri poslujete, saj boste le tako lahko navezovali osebne stike z bodočimi poslovnimi partnerji. Tistih, ki odločajo o vašem poslu, ne morete prisiliti, da pohitijo, zato računajte na veliko mero potrpežljivosti preden vam bodo odobrili posel v tem delu Azije.

Zaupanje z bodočimi poslovnimi partnerji pa ni edino, kar je pomembno. Ključnega pomena je, da se iz prve roke seznanite s svojimi potencialnimi kupci, partnerji in dobavitelji, saj so njihovi pogledi lahko za vas izjemno dragocene informacije pri vašem poslovanju.

Sprejemanje različnosti kultur

Pri poslovanju na jugovzhodu Azije je pomembno, da upoštevate, da se njihove kulture bistveno razlikujejo od kultur na zahodu. Pozorni bodite na to, da se je potrebno izogibati situacijam ali dejanjem, ki bi drugim ljudem povzročile nelagodje. Zato ne zavračajte daril, če so vam bila dana, niti ne zavrnite gostoljubja, ki vam ga nudijo vaši poslovni partnerji. Če želite uspešno poslovati, potem se izogibajte igranju krivde v javnosti.

Razumevanje različnih izzivov

Ko se boste odločali za poslovanje na jugovzhodu Azije, bodite pripravljeni na številne izzive. Če ste pri tem nestrpni, potem boste razočarani, saj vas na poslovni poti čakajo mnoge ovire in razlike med državami. Računajte na to, da so določne kulture bolj razvite od drugih, prav tako pa se od države do države razlikuje tudi pomoč za mednarodna podjetja.

Procesi so v vsaki državi različni. Na eni strani gre lahko za dolgotrajne birokratske postopke, medtem, ko je na drugi strani ustanovitev podjetja v drugih državah občutno lažja. Bistvenega pomena je, da se seznanite z vsemi pomembnimi informacijami, ki veljajo za državo, v kateri želite poslovati.

Splošna pravila poslovanja se razlikujejo med posameznimi državami

Pravila poslovanja so ključnega pomena, ko govorimo o poslovanju na jugovzhodu Azije. Poleg osebnega stika in različnosti kultur se je treba zavedati, da ima vsaka država tudi svoj nabor pravil poslovanja, ki jih je potrebno upoštevati.

Pomemben člen poslovanja so vizitke, ki so na vzhodu podaljšek osebe, ki jo daje. Zato je pomembno, da jo spoštljivo izročite, kot tudi prejmete. Pravilo je, da pri tem uporabite obe roki in jo natančno preberete, predvsem pa je ne odlagajte v denarnico ali žepe. Med sestankom naj bo na mizi, blizu poslovnih dokumentov, ki jih imate s seboj. Ko oblikujete lastne vizitke, se prepričajte, da so pravilno prevedene v lokalni jezik.

Ko se udeležujete poslovnih sestankov, je pomembna tudi točnost. V državah, kjer prevladujeta muslimanska in hindujska kultura, ne uporabljajte zgolj desne roke, ko je govora o osebnih interakcijah, kot so na primer prejemanje in dajanje daril. V teh državah se tudi izogibajte tesnejšemu dotiku glave osebe, s katero poslujete.

S pomočjo prevajalske agencije se naučite kulture jugovzhodne Azije

Poslovanje v jugovzhodnem delu Azije bo za vas prava učna lekcija, saj boste ugotovili, da se kulture v tem delu regije bistveno razlikujejo od tistih na zahodu. Prepričajte se, da imate prave informacije o poslovnem okolju, protokolih, jeziku in kulturi, preden se odločite za ustanovitev podjetja, pa naredite tudi analizo ciljnega trga.

Pri vsem tem je bistvenega pomena tudi poznavanje jezika. Kot smo že omenili, boste v tem delu Azije naleteli na različne uradne jezike, kar je pri uspešnem poslovanju lahko velika ovira. Potrudite se, da nepoznavanje jezika pri sklepanju poslov ne bo ovira in si poiščite dobro prevajalsko agencijo, ki vam bo s svojimi prevajalskimi storitvami v veliko pomoč.

Z njeno pomočjo se boste brez težav spopadali z mnogimi dokumenti, ki so potrebni za ustanovitev podjetja, vaše vizitke bodo natančno in strokovno prevedene, poslovna srečanja in sestanki pa toliko bolj brezskrbni. Kakovostna prevajalska agencija bo poskrbela, da bo prenos informacij med vami in poslovnimi partnerji natančen in strokoven, zaradi česar bo vaše poslovanje v jugovzhodnem delu Azije toliko bolj uspešno.