Medtem ko se nekateri lastniki podjetij s svojimi naložbami usmerjajo v Evropo in Severno Ameriko, drugi iščejo svojo priložnost za poslovanje v arabskem svetu. Potrebno pa se je zavedati, da je arabska regija kulturno, versko, etično in geografsko zelo raznolika, zaradi česar so v arabskem svetu norme povsem drugačne od evropskih ali ameriških.

Branje članka vam bo vzelo približno 7 minut.

Arabski svet sestavlja 22 držav, med katerimi je tudi Savdska Arabija, ki se nahajajo v zahodni Aziji in severni Afriki, za uspešno poslovanje pa je ključnega pomena, da razumete kulturne in gospodarske značilnosti vsake države. Med drugim je potrebno poznati ustrezen poslovni bonton, pogajalske prakse, podrobnosti o gostoljubnosti, njihovem koledarju in še mnogih drugih značilnostih. In na kaj je potrebno biti še posebej pozoren?

Pri poslovanju v arabskem svetu upoštevajte različne koledarje

Delovni teden se na Bližnjem vzhodu bistveno razlikuje od delovnega tedna v zahodnem svetu. Glede na to, da je v Savdski Arabiji prevladujoča religija islam, velja, da je petek najsvetejši dan v tednu in opoldanski čas je namenjen molitvi. V mnogih državah na Bližnjem vzhodu sta tako dela prosta dneva na petek in soboto, vendar to ne velja za vsa področja.

Potrebno je vedeti, da se v arabskem svetu, razen v Savdski Arabiji, sicer uporablja gregorijanski koledar, vendar pa sledjo tudi islamskemu luninemu koledarju, ko gre za njihove verske praznike. Med njimi sta najpomembnejša Eid-al Fitr (konec posta med ramazanom) in Eid al-Adha, ki je konec hadža ali vsakoletnega romanja. Ker gre za premične praznike, ki sledijo luninemu gibanju, je njihov natančen datum težko določiti. Ko boste načrtovali poslovna srečanja in sestanke, morate biti vsekakor pozorni na to, da se izogibate obdobju ramazana.

Za sklepanje poslov načrtujte osebno komunikacijo

Za Savdijce je osebni stik izjemno pomemben, zato se izogibajte poslovanju po telefonu ali elektronski pošti. V sklepanje poslov obvezno vključite osebno komunikacijo in temu namenite osebna srečanja in sestanke. Na splošno je treba sestanke rezervirati vsaj en teden vnaprej in jih nekaj dni prej obvezno potrditi po telefonu.

Če boste spoštovali jezik, boste naredili dober vtis

V večini arabskih držav, tudi v Savdski Arabiji, je uradni jezik sodobna standardna arabščina. Savdijci so zelo ponosni na svoj materni jezik, zato boste s poznavanjem osnovnih arabskih pozdravov nanje naredili dober vtis.

Svetujemo vam, da se naučite nekaj najbolj uporabnih stavkov, ki so primerni za vsako priložnost, če pa bi poslovni partnerji raje vodili sestanek v arabščini, potem si priskrbite tolmača. S tem boste pokazali, da resno razmišljate o poslovanju z njimi in da spoštujete njihov jezik.

Tudi v arabskem svetu je rokovanje na sestankih nekaj povsem običajnega, vendar običajno traja nekoliko dlje, kot smo ga sami vajeni. Zato roke ne umikajte takoj in počakajte, da to stori vaš arabski poslovni partner. Če poslujete z ženskami, morate biti pozorni na to, da so nekatere od njih še vedno zelo konservativne, zato počakajte, da vam same ponudijo roko. Na stisk roke prav tako počakajte, če poslujete kot ženska v arabskem poslovnem svetu moških.

Savdijci običajno sklepajo posle na formalnih sestankih, zato jih nagovarjajte z gospa ali gospod pred njihovim imenom, vendar se to razlikuje od države do države.

Če želite resno poslovati v arabskem svetu, potem je še posebej pomembno, da vaše vizitke natisnete tako v angleščini kot tudi arabščini. Ker se jezik bere od desne proti levi, pazite, da je logotip vašega podjetja na levi strani kartice.

Zaupanje si pridobite tako, da postanete njihov prijatelj

Mnogi Savdijci še vedno menijo, da se poklicno in osebno življenje ne razlikujeta drug od drugega, zato vas smatrajo za prijatelja, če postanete njihov poslovni partner. Ravno zaradi tega so Savdijci bolj naklonjeni osebnim srečanjem, na katerih vas tudi osebno spoznajo.

Preden se lotite pogovora o poslih je izjemno pomembno, da oblikujete tudi pogovor o osebnih stvareh, zato pripravite nekaj odgovorov na morebitna vprašanja o družini, zdravju, izkušnjah s potovanja in o vašem domu. Ne pozabite pa, da se morate izogibati vprašanjem o njihovih družinskih članih.

Ker je v arabskih državah zelo težko prodreti v industrijo ali posel, je pomembno, da imate v podjetju starejšo kontaktno osebo oziroma sponzorja ali posrednika, ki vas bo seznanil s poslovnimi partnerji. Gre za razširjen in sprejet sistem na Bližnjem vzhodu, ki se imenuje wasta.

V arabskem svetu obstajajo tudi zadolževanja in vračanja uslug. Če vas poslovni partner prosi za uslugo, vam bo vsekakor koristilo, če mu jo lahko izpolnite. Nikoli dokončno ne zavrnite prošnje in se vsaj potrudite, da jo izpolnite, saj so kakršni koli napori cenjeni in vam to lahko kasneje koristi.

S svojim urnikom bodite prilagodljivi

V arabskem svetu ima točnost povsem drugačen pomen kot pa na zahodu. Ko načrtujete poslovno srečanje, morate biti s svojim časom zelo prilagodljivi, saj lahko vaši poslovni partnerji zamudijo 30 minut, eno uro ali pa celo več ur. Priporočljivo je, da to sprejmete, pa vendar pokažete spoštovanje kot njihov gost s tem, da pridete pravočasno na sestanek.

Savdijcem dnevni red poslovnih srečanj ni pomemben. Le starejši arabski poslovni partnerji striktno vodijo poslovno razpravo, sicer pa se sestanki običajno začnejo s krajšimi pogovori, ki ne trajajo več kot 5 minut. Pričakujte, da lahko med sestankom pride tudi do prekinitev, s povečano uporabo mobilnih telefonov pa Savdijci tudi med sestankom neprestano komunicirajo z drugimi. Vendar pa to ne pomeni, da so nespoštljivi, ampak je le del njihove kulture, ki temelji na tehnologiji.

Pri sklepanju poslov bodite potrpežljivi

Arabski poslovneži so pri svojem poslovanju še vedno zelo tradicionalni in končni dogovor je njihov običajni način sklepanja poslov. Že na začetku morate vedeti, da je postopek pogajanja izjemno počasen, zato je potrebna velika mera potrpežljivosti. Poleg dolgotrajnih pogajanj lahko pričakujete tudi počasno birokracijo, zato bodite pripravljeni na številna srečanja pred dokončno sklenitvijo posla.

Pri pogajanjih se izogibajte nestrinjanju z arabskimi poslovneži in se naučite umetnosti subtilnosti, s katero jih boste preusmerili k drugačnemu razmišljanju. Prav tako pričakujte, da se tudi vaši poslovni partnerji ne bodo neposredno strinjali z vami, zato je branje govorice telesa zelo pomemben indikator, v katero smer gredo pogajanja.

Upoštevajte kodeks oblačenja

Ker so Savdijci v mnogih pogledih še vedno zelo tradicionalni, je pomembno, da upoštevate njihov kodeks oblačenja. Vedno nosijo dolgo belo haljo in rdeče belo karirano pokrivalo. Za poslovna srečanja oblecite poslovno obleko v temnih barvah, če pa potujete, je pomembno udobno in skromno oblačilo. Vsekakor se izogibajte kratkim hlačam, majicam in majicam s kratkimi rokavi.

Poslovne ženske naj nosijo konservativna oblačila, ki pokrivajo večino rok do komolcev, krila pa naj segajo do gležnjev. Majice in obleke naj imajo zaobljen izrez, prav tako pa pazite, da so oblačila kakovostna in vam ustrezajo.

Savdijci so zelo gostoljubni in pričakujete lahko, da boste od njih prejeli vabila in različna darila. Če ste povabljeni na kosilo, potem povabila ne pozabite vrniti.

Način poslovanja v arabskem svetu je različen

Kadar poslujete s kulturami, ki so popolno nasprotje tega, česar ste vajeni, je pomembno, da jih čim bolje spoznate. To vam bo v veliko pomoč pri uspešnem poslovanju in sklepanju novih poslov tudi, ko je govora o poslovanju v Savdski Arabiji. Pogajanja z arabskimi poslovneži nikakor niso enostavna, če pa k temu dodamo še nepoznavanje njihovega jezika, je situacija toliko bolj zapletena.

Pri poslovanju v Savdski Arabiji vam je zato lahko v veliko pomoč tudi kakovostna prevajalska agencija, ki bo s svojimi prevajalskimi storitvami preprečila marsikatero neprijetno situacijo, vaše poslovanje pa bo toliko bolj uspešno. S strokovnimi prevodi bo vaše sporočilo natančno prevedeno v arabščino, kar bo povečalo zaupanje med vašimi arabskimi poslovnimi partnerji.