V tem gosto naseljenem svetu se govori več jezikov. Ljudje, ki znajo več kot en jezik, postajajo vse pogostejši. Veliko ljudi lahko komunicira v treh ali več jezikih. Za to bi lahko obstajale različne motivacije, kot so poklicno napredovanje, šolanje ali strast do jezika. Vendar se sprašujemo, koliko jezikov se je mogoče naučiti.

Če na vaše vprašanje odgovorimo preprosto, za to ni opredeljene omejitve. Vsi smo različni in edinstveni na svoj način. Vsi imamo različne učne sloge in zmogljivosti. Posledično se bo razlikovalo število jezikov, ki se jih lahko vsak posameznik hkrati nauči.
Vse je odvisno od vaših ambicij, motivacije in produktivnosti. Učenje treh jezikov lahko za enega posameznika predstavlja izjemno težek izziv. Spet se lahko nekdo zlahka in relativno hitro nauči šestih jezikov.

Kaj točno je hiperpoliglot?

Lingvisti ocenjujejo, da je potrebno eno leto doslednega poučevanja, da se pridobijo osnove jezika. Potem boste morali obdržati to prvo znanje. Zato se lahko navaden človek v svojem življenju nauči 10 jezikov.

Če nekdo govori 10 jezikov je primerno, da se kvalificira kot hiperpoliglot, ali nekdo, ki govori več kot 6 jezikov – izraz, ki ga je leta 2003 skoval Richard Hudson, profesor londonske univerze Emeritus za jezikoslovje.

Kardinal Guiseppe Mezzofanti velja za enega najbolj znanih hiperpoliglotov na svetu. 19. septembra 1774 se je rodil v Bologni v Italiji. Tekoče govori 40 jezikov, nekateri pa trdijo, da govori skoraj sto jezikov.

Koliko jezikov lahko obvladate v svojem življenju?

Tudi na to vprašanje ni dokončnega odgovora, ker ljudje študirajo jezike iz različnih razlogov. Učijo se ga iz nujnosti, priročnosti ali strasti do jezikov. Ker je več jezikov tesno povezanih, bo učenje enega pripomoglo k učenju drugih. Romanska jezikovna družina je en primer. Drugi jeziki, kot sta angleščina in kitajščina, so lahko popolnoma različni.

Prav tako obstaja vprašanje glede tekočega znanja drugega jezika. Za mnoge jezike se lahko trdi, da se jih je posameznik naučil. Vprašanje se potem poraja, koliko jezikov oseba dejansko tekoče govori. Nekateri tekoče govorijo več jezikov in se lahko pogovarjajo le o osnovnih stvareh. Vendar pa njihovo razumevanje morda ni tako obsežno kot razumevanje maternega govorca ali nekoga, ki se je dlje časa učil tega jezika.

K&J Translations je na voljo, da vam pomaga, kadarkoli potrebujete visokokakovostne jezikovne storitve. Za vaše potrebe prevajanja in tolmačenja smo strokovni ponudnik jezikovnih storitev s popolnim dopolnjevanjem domačih govorcev in predmetnih strokovnjakov.