Morda se marsikomu zdi, da je vprašanje, kateri jezik govorijo na Tajskem, neumno vprašanje. Konec koncev ima Tajska le en uradni jezik, ki je seveda tajski jezik. Vendar to ne prikazuje celotne slike. S skoraj 60 milijoni prebivalcev in ozemljem, ki se razteza od Kitajske do Malezije, je jezik, ki ga govorijo v državi, nepresenetljivo raznolik. Kultura območja oblikuje ta različna narečja, ne glede na to, ali so uporabljena formalno ali neformalno.

Tajski je uradni jezik Tajske in govori ga velika večina državljanov. V večini primerov pa boste v državah naleteli le na en jezik. Tajska ima 73 živih jezikov, od tega je 51 avtohtonih.

Oglejmo si nekaj različnih narečij in jezikov, ki jih govorijo na Tajskem:

Katere jezike govorijo na Tajskem?

• Tajščina

Uradni jezik Tajske govori približno 88% od 69 milijonov prebivalcev države. Kljub temu pa le 34% tajskih govorcev na Tajskem meni, da je to njihov prvi jezik.

Tajščina, ki je bila v preteklosti pogosto znana kot sijamščina, je pripadnica jezikovne družine Tai, uradna oblika na Tajskem pa temelji na bangkoškem narečju.

Po vsej državi se govorijo različna narečja, ponekod celo s toliko raznolikosti, da se ljudje na nasprotnih straneh države težko sporazumevajo. Tajska je tonski jezik, kar pomeni, da besede spreminjajo pomen glede na to, kako se govorijo. Phu Thai, Shan, Song, Isan, Southern Thai, Nyaw, Northern Thai, Phuan in Lu so regionalna tajska narečja.

• Domorodni in manjšinski jeziki

Med 51 avtohtonimi jeziki Tajske lahko ločimo pet jezikovnih družin. Med njimi so avstronezijski, hmong-mienski, tajski, mon-kmerski in kitajsko-tibetanski.

Jezik Hmong, ki je del družine Hmong-Mien, ima 3,7 milijona maternih govorcev, razpršenih po številnih narodih. Khmer, član družine Mon-Khmer, ima še večjo populacijo, saj ima 16 milijonov govorcev razširjenih po Kambodži, na Tajskem in v Vietnamu.

• Priseljenski jeziki

Burmanski (približno 828.000 govorcev), angleški, japonski, korejski, hindujski, francoski in nemški v tem vrstnem redu so najbolj priljubljeni tuji jeziki na Tajskem.

Čeprav angleščina ni izključno priseljenski jezik, je zelo razširjen drugi jezik. Mnogi tajski posamezniki se v šoli ali sami učijo angleščine, kar je še posebej očitno v Bangkoku, komercialnem središču države, pa tudi v drugih pomembnih turističnih destinacijah.

NASVET…

Tajska je v zadnjih letih postala mešanica kultur in jezikov iz vsega sveta. Njena sproščena kultura, značilna hrana in čudovite plaže privabljajo obiskovalce. Če še niste bili tam, morate to destinacijo vsekakor uvrstiti na svoj seznam. Preden to storite, se prepričajte, da poznate vsaj nekaj osnov v tajščini. Drugače se zna zgoditi, da boste večino časa morali uporabljati Google Prevajalnik!