Ko ste nazadnje počitnikovali na morju, ste svojim prijateljem zagotovo poslali kakšen pozdravček s simpatičnim sporočilom. Morda pa ste vsakemu posebej napisali samo: »Pošiljam ti lepe pozdrave iz morja.« Ne da bi se pri tem sploh zavedali, da ste v svojem ‘mini’ sporočilu naredili napako, ste pričakovali njihov odziv. Zagotovo pa vam nihče ni napisal, da ste zagrešili eno od pogostejših jezikovnih napak. Mislite, da jo je sploh kdo utegnil opaziti?

Branje članka vam bo vzelo približno 3 minute.

Že veste, na kaj sploh namigujemo? Morda ste še vedno prepričani, da je v vašem pozdravu z morja vse v najlepšem jezikovnem redu. Če preberete zadnjo poved in ste nekoliko bolj pozorni na ‘iz morja’, boste opazili, da nismo napisali ‘z morja’. Vam je sedaj kaj bolj jasno? Greste na morje ali v morje? No, tudi v morje greste; plavat seveda. Verjetno pa iz morja, ko plavate v njem, ne pošiljate pozdravčkov naokrog, kajne?

Predlogi so lahko za marsikoga med vami kar trd oreh, toda če se le malo poglobite ter si preberete pravila, zadeva vendarle ni tako strašno težka.

Ste vedeli, da pravila za ‘Kdaj iz in kdaj s/z?’ v resnici sploh ni?

V tem primeru namreč prevladuje prostorska logika oziroma geografska lastnost kraja. Če, na primer, pišemo ali govorimo o ustanovah, najpogosteje rečemo: »Gremo na pošto; hodi na fakulteto. Ko pa imamo v mislih zgradbo, rečemo: »stopim v pošto, stopim v šolo …«

‘Po domače’: Če je v, je posledično iz; če je na, je posledično s/z

Torej, če grem v šolo, grem posledično iz šole; če grem na goro, grem posledično z gore; če grem na hrib, grem posledično s hriba … (!Ponovite, kdaj uporabljamo predlog s in kdaj z!)

Zaplet pri določenih zemljepisnih imenih

Se boste odpeljali v Jesenice ali na Jesenice; v Vrhniko ali na Vrhniko; v Ptuj ali na Ptuj? Oboje se sliši popolnoma v redu, kajneda? Veste, kdo v tem primeru odloča, kaj je prav? O pravilni rabi v takih primerih odločajo kar navade prebivalcev. Torej: Če Vrhničani rečejo, da živijo na Vrhniki in ne v Vrhniki, morate tudi vi napisati ali reči, da greste na Vrhniko.

Kje pa ni dileme?

Povsem jasno pa je, da gremo v Ljubljano in iz Ljubljane; da smo šli na Havaje in da smo se s Havajev ravnokar vrnili; da živimo na Brodu in da ravnokar odhajamo z Broda.

Vaja

Podčrtajte ali obkrožite pravilni predlog.

Odšla je s/z/iz hribov.

Živi na/v Ljubljani.

Prihaja s/z/iz gore.

Si že bil v/na Havajih.

Pošiljamo vam prelepe pozdrave s/z/iz morja.

Rešitve: s; v; z; na; z.

*Ste pozabili na pravilo rabe predloga s/z?

Na hitro ponovite: Predlog s se uporablja pred besedami, ki se začnejo na t, s h, š, k, f, c p; pred ostalimi črkami stoji predlog z. 🙂