Predstavljajte si, da ste v trgovini pred polno polico izdelkov različnih blagovnih znamk, ki jih ne poznate, vendar se morate odločiti za en izdelek. Katero blagovno znamko boste izbrali?

Seveda bi lahko pred nakupom naredili hitro raziskavo na spletu, ampak ko smo v trgovini navadno nimamo časa, zato se moramo znati hitro odločiti za najboljši izdelek. V takšnih primerih kupci največkrat posežemo po tistemu izdelku, ki ima najbolj drzno in prepričljivo embalažo. In točno takšno mora biti tudi naše spremno pismo.

Kaj predstavlja spremno pismo?

Spremno pismo je kot nekakšen darilni ovoj našega življenjepisa. Bodoči delodajalec ga bo imel namreč naprej pred sabo in na podlagi slednjega se bo odločil, ali nas povabi na razgovor ali ne. Ravno zato je pomembno, da napišemo učinkovito in prepričljivo spremno pismo.

Seveda je pomembno, da spremno pismo vedno prilagodimo podjetju, ki mu pišemo. Tako lahko vsakič vnesemo bistvene podatke, ki so relevantni za posamezno delovno mesto. Kot pri življenjepisu je tudi tu pomembno, da se prikažemo kot sposoben in zanimiv kandidat, ki je idealen za razpisano delovno mesto.

Lahko bi rekli, da je spremno pismo nekakšen razlagalni del življenjepisa. Delodajalcu namreč pomaga, da med seboj lažje poveže navedene podatke v CV-ju.

Kako napišemo spremno pismo?

Seveda se pred začetkom pisanja spremnega pisma, vsakdo vpraša, kako naj napiše dobro in učinkovito spremno pismo.

Spremno pismo mora na kratko predstaviti, zakaj smo ravno mi idealen kandidat za opravljanje razpisanega delovnega mesta in zakaj bi nas moralo podjetje sprejeti medse.

Dobra priprava je ključna

Priporočljivo je, da se o podjetju pozanimamo in si tako naberemo vse potrebne informacije o bodočem delodajalcu ter o razpisanemu delovnem mestu. S pravimi podatki bomo lažje napisali učinkovito spremno pismo.

Kako lahko poiščemo potrebne podatke? Najbolje je, da si na spletu najdemo objavljene članke o podjetju, pregledamo spletno stran podjetja, kjer bomo zlahka našli podatke o interesu podjetja, o tem kakšno vizijo ima, kakšne vrednote ceni in kateri so njihovi najnovejši projekti.

Pri raziskavi nam bodo v pomoč tudi socialna omrežja, kot je Facebook, LinkedIn in Twitter. Preko slednjih lahko razberete način komuniciranja, kako sodeluje s skupnostjo in kakšen pogled na svet imajo zaposleni v podjetju.

Različna spremna pisma za različna podjetja

Zelo je pomembno, da svoje spremno pismo vedno znova prilagodimo za podjetje, ki mu pišemo, to je velik plus za celotno prijavo. Seveda imamo lahko splošno obliko pripravljeno, nato pa vsakič dodelamo ključne dele in za vsako prijavo izpostavimo tiste prednosti, ki so relevantne za posamezno delovno mesto.

Zakaj smo ravno mi najboljši kandidat za prosto delovno mesto?

Zelo pomembno je, da v pismu opišeš, zakaj si ravno ti najprimernejši kandidat in kako boš pripomogel k uspešnosti podjetja s tvojimi predhodnimi izkušnjami ter s svojim znanjem.

Nikoli ne smemo pozabiti, da je bistvo spremnega pisma to, da nas pripelje do razgovora.

Kako vzbudimo pozornost v delodajalcu

Opišemo, kaj nas je motiviralo in vzroke, ki so nas napeljali, da ste zbrali prav njihovo podjetje in ne drugega. Spremno pismo ti da možnost, da se na polno izraziš (seveda pa ne smeš napisati romana!).

Pomembno je, da napišemo, kaj nas je motiviralo in spodbudilo, da smo se prijavili na razpis.

– Poudariti moramo svoja najmočnejša področja: navesti moramo, kaj so nam dale delovne izkušnje prejšnjih delovnih mest; raziskave, ki smo jih opravljali (in so relevantne za podjetje), znanje tujih jezikov in tudi svoja osebna zanimanja.

– Pomembno je, da smo izčrpni in hkrati tudi jedrnati. Kakovostno spremno pismo ni niti predolgo niti prekratko. Delodajalec mora takoj opaziti, kaj bomo doprinesli k razvoju podjetja.

– Da ohranimo pozornost delodajalca mora biti spremno pismo urejeno in dobro strukturirano, tako v obliki kot v vsebini. Vsekakor ne sme biti predolgo (10–12 vrstic).

– Paziti moramo na pravopisne napake, ki so sinonim za površnost in nenatančnost. Dobro je, da spremno pismo večkrat preberemo in ga damo nekomu v pregled.

– Med pisanjem spremnega pisma moramo vedno imeti v mislih bodočega delodajalca in jasno izraziti kaj bomo doprinesli v podjetje.

– Poudariti moramo svoje sposobnosti, ampak ne le v obliki seznama. Dobro je, da vsako kompetenco in znanje povežemo s konkretnimi izkušnjami, preko katerih bomo lepše predstavili svoje vrline in sposobnosti.

Primer spremnega pisma:

Nina Kovač

Sončna cesta 24

1000 Ljubljana

Ljubljana, 31.3.2020

MANTIS d.o.o.

Napredna cesta 25

1000 Ljubljana

Spoštovani g. Novak,

z velikim zanimanjem sem na spletni strani vašega podjetja prebrala oglas za prosto delovno mesto – grafični oblikovalec. Pišem Vam, ker zelo dobro poznam dosežke podjetja Mantis d. o. o., saj že več let z navdušenjem spremljam vaše uspehe in dosežke ter raznolikost projektov, na katerih delujete.

Kot je razvidno iz priloženega življenjepisa, sem do sedaj tudi sama sodelovala s priznanimi podjetji in uspešno zaključila veliko lastnih oblikovalskih projektov. Tako da vam lahko zagotovim, da sem oseba, ki jo iščete za sodelovanje. Po končanemu študiju grafičnega oblikovanja sem se zaradi usmerila v spletno oblikovanje, ki mi kot grafični oblikovalki nudi možnost napredka in razvoja.

Trenutno sem samozaposlena, a bi z veseljem postala del vašega uspešnega tima, saj vem, da bi mi delo in sodelovanje z vami omogočilo razvoj mojih potencialov. Zelo bi bila navdušena, če svojo kariero lahko nadaljevala in nadgrajevala prav v Vašem podjetju. Vesela bom morebitnega povabila na razgovor.

S spoštovanjem,

Nina Kovač