Iščete zaposlitev? Ali veste, kako lahko napišete učinkovit in dober življenjepis, ki ga boste z veseljem poslali na podjetja?

Ko vidimo objavljen oglas za sanjsko službo ali ko izvemo, da podjetje, ki si ga že dolgo časa ogledujemo in spremljamo, išče nove talente, moramo biti hitri in učinkoviti pri izdelavi svoje predstavitve, ki nas mora prikazati kot kandidata, ki bo na delodajalca naredil dovolj dober vtis, da nas bo želel spoznati tudi osebno. Namen življenjepisa je namreč to, da podjetje prepriča, da smo pravi kandidat za razgovor.

Branje članka vam bo vzelo približno 3 minute.

Kako napišemo dober življenjepis?

Ko začnemo pisati svoj življenjepis, moramo upoštevati določene smernice. Življenjepis lahko prilagodimo svojim željam, vendar pa moramo paziti, da bo imel rdečo nit in da bo lepo oblikovan ter urejen.

Dober življenjepis je razdeljen na več segmentov, saj s tem omogoča veliko boljšo preglednost in jasnost. Vsebovati mora naslednje elemente:

Kontaktni podatki

Življenjepis mora vsebovati naše osebne podatke, med katerimi ne sme manjkati ime in priimek, naslov, telefon in internetni naslov. Ker živimo v dobi socialnih omrežij, lahko dodamo tudi link do našega linkedIn profila. Za boljši vtis lahko dodamo tudi svojo sliko, ki je vedno olj zaželena.

Delovne izkušnje

Takoj za svojimi kontaktnimi podatki moramo navesti svoje delovne izkušnje. Kronološko moramo navesti vsa delovna mesta, ki smo jih opravljali. Vedno začnemo z zadnjim delovnim mestom. Če imamo ogromno različnih podatkov, ni potrebno, da navedemo vse. Osredotočimo se raje na tiste, ki so pomembni za razpisano delovno mesto. Opis delovnih izkušenj naj bo jasen in kratek. Najbolje je, da napišemo delovno mesto, podjetje, v katerem smo bili zaposleni, ter glavne naloge, ki smo jih opravljali. .Tu lahko dodate tudi kraj dela, če je to pomembno. Dodati moramo tudi, kdaj in koliko časa smo bili nekje zaposleni, da ima delodajalec vpogled, koliko časa smo določeno delo opravljali.

Na koncu lahko v petih vrsticah tudi opišemo dragocene izkušnje, ki smo jih pridobili z opravljanjem različnih del in s tem še dodatno poudarimo, zakaj bi bili ravno mi primerni za razpisano delovno mesto.

Izobrazba

Nato sledi izobrazba. Tudi tu moramo najprej našteti zadnji pridobljen naziv in se nato kronološko pomikati nazaj. Podatkov za osnovno šolo ni potrebno pisati, razen v primeru, če je to naša edina izobrazba.

Tuji jeziki

Poznavanje tujih jezikov je izredno cenjeno pri vseh delodajalcih. Vedno več delovnih mest zahteva dobro znanje angleščine in poznavanje vsaj še enega tujega jezika. Ker podjetja vse pogosteje poslujejo z različnimi državami Evropske unije, postaja znanje jezikov vedno večja prednost.

Uporaba računalnika

Vsakodnevna uporaba osebnega računalnika ali prenosnika na delovnem mestu je postala nekaj običajnega, zato vsak delodajalec pričakuje, da bodo delavci znali uporabljati IKT tehnologijo. Seveda je obvezno poznavanje Officeov, ki so za delo v pisarni nujno potrebni. Vsakdo dodatno znanje je vedno velik plus. Seveda je poznavanje računalniških programov odvisno tudi od naše izobrazbe. Strojni inženirji morajo, na primer, obvladati SolidWorks, grafični oblikovalci ne morejo brez programa Adobe InDesign itd.

Na koncu lahko naštejemo še naše osebne interese, hobije in posebne dosežke, ki poudarijo našo edinstvenost.

Poleg oblike pa je priporočljivo upoštevati še naslednja 4 pravila:

  1. Življenjepis mora biti preprost in enostaven. Med branjem mora delodajalec začutiti pozitiven odnos do preteklih delovnih mest.
  2. Pazljivi moramo biti tudi pri dolžini. Nikakor ne smemo prekoračiti dveh strani. Biti moramo jasni in direktni. Imeli bomo namreč malo časa, da očaramo delodajalca, saj bo na mizi imel še ogromno ostalih življenjepisov, ki jih bo moral pregledati.
  3. Pomembno je, da smo pristni in iskreni. Navajati moramo resnične podatke, saj se lažne informacije nikoli ne dobro obrestujejo.
  4. Bodimo drugačni. Če želimo resnično narediti vtis na bodočega delodajalca, se moramo potruditi in izdelati tak življenjepis, ki bo izstopal. Dolgočasni življenjepisi že dolgo niso več aktualni, zato je dobro, da smo izvirni in domiselni. Marsikatero podjetje že zahteva, da kandidat pripravi predstavitveni video, v kateremu mora v eni minuti predstaviti, zakaj je ravno on najboljša izbira za novega delodajalca.