Ste vedeli, da pravilno postavljanje vejic sodi med kompleksnejša slovnična vprašanja? Morda ste v postavljanju vejic večji strokovnjak kot marsikateri slovenski govornik, pa se tega niti ne zavedate prav dobro.

Branje članka vam bo vzelo približno 2 minuti.

Čeprav kombinacija vejica + veznik IN ne gresta ravno z roko v roki, je tovrstno sosledje vendarle lahko možno. Vas zanima kje?

Kdaj je vejica pred veznikom IN obvezna?

  1. Kadar uvajamo pojasnilo z veznikom IN SICER; na primer: Hodi v šoli, in sicer v 3. letnik.
  2. Kadar je pred veznikom in odvisnik ali vrinjeni stavek; na primer: Obrnil se je, da bi jo še zadnjič pozdravil, in odšel.
  3. Kadar veznik IN stoji skupaj s podrednim veznikom ČE; na primer: Spekla bom potico, in če bo mogoče, spečem še torto.

Morda je kdo med vami že kdaj zamahnil z roko in na glas dejal: »Pa kaj, če sem narobe postavil samo eno vejico. Zaradi tega še ne bo konec sveta!«

A v resnici je moč vejice lahko veliko večja, kot si sploh morda predstavljate. Se zavedate, da vejica v resnici lahko odloča o življenju in smrti? Nam ne verjamete? Preberite si tole:

Nekoč je sel vojskovodji na bojišče prinesel kraljev ukaz: Vse ujetnike pomilostiti ne, ubiti. Kralj je imel težave s postavljanjem vejic. V resnici je mislil: Vse ujetnike pomilostiti, ne ubiti.

Sedaj lahko vidite, da ima vejica bistveno pomembnejšo vlogo, kot si lahko mislimo, kajne?