Vsak podjetnik, ki želi povečati prihodke od svojega poslovanja in ga čim prej razširiti, je zagotovo že pomislil na možnost odprtja podjetja v tujini. Vsekakor je ideja mikavna in zapeljiva, vendar pa je potrebno pred realizacijo ideje temeljito premisliti vse prednosti in slabosti poslovanja v tujini.

Pogosto pa posamezniki niti ne vedo, kako naj to storijo, na koga naj se pri odpiranju podjetja v tujini obrnejo ter kako lahko najhitreje pridejo do konkretnih rezultatov. Na srečo nekatera spletna mesta v povezavi s tem ponujajo številne koristne informacije in navodila. Mi imamo za vas nekaj osnovnih informacij.

Branje članka vam bo vzelo približno 4 minute.

Kako začeti?

Preden se odločimo za prvi korak in odpremo svoje podjetje v tujini, moramo pomisliti tudi na težave, na katere lahko na tej poti naletimo. Odprtje podjetja v tujini je lahko tudi zelo tvegano. Zavedati se moramo, da bomo svoj denar vložili v realnost, o kateri ne vemo čisto vsega, zato je izredno pomembno, da že na začetku pretehtamo prav vse vidike ter morebitne pasti, ki na prvi pogled niso znane oziroma vidne.

Najprej se je treba pozanimati o državi, v kateri bomo odprli podjetje, o miselnosti tamkajšnjega prebivalstva, o navadah in razvadah ljudi, ki bodo postali naše potencialne stranke. Vedeti moramo, kam bomo vložili svoj denar, koliko denarja potrebujemo, kakšno podjetje odpreti in kakšna je obdavčitev podjetja v tujini. Dobro načrtovana odločitev nam v primeru tehtnega premisleka lahko prinese odlične rezultate.

Razlogi za odpiranje podjetja v tujini

Posamezniki, ki so imeli dovolj poguma in odprli podjetje v tujini, pravijo, da jih je k tej odločitvi gnalo več različnih razlogov.

Eden od glavnih razlogov je zagotovo ta, da je država, v kateri bi si tudi mi želeli odpreti podjetje, do podjetnikov pozitivno naravnana. Tu seveda najprej pomislimo na davke, ki jih bomo morali plačevati. Vendar pa moramo pri odpiranju svojega podjetja v tujini pomisliti tudi na vse birokratske ovire, s katerimi se bomo srečali in ki jih bomo morali premagati, da bomo uspešno zagnali naš posel in začeli ustvarjati dobiček.

Največkrat se Slovenci odločimo za odpiranje podjetja v sosednjih državah; zaradi same bližine, poznavanja načina poslovanja, poznavanja drugih razmer v sosednji državi, želja po iskanju novih poslovnih poti ter zaradi dobrega dobička. V tujini je trg lahko veliko živahnejši in aktivnejši v primerjavi z našim, kar nam omogoča boljše poslovanje in večji zaslužek.

Kdaj se nam splača odpreti podjetje v tujini?

Včasih so v tujini svoja podjetja odpirala le velika mednarodna podjetja, v zadnjih letih pa temu ni več tako. V tujini svoja podjetja odpira tudi veliko start-up podjetij, saj je tam na voljo veliko več vlagateljev, ki so pripravljeni investirati v dobre ideje mladih in zagnanih ljudi.

V tujini je tako dobro odpreti podjetje takrat, ko tam že poslujemo in nam velik delež trga predstavljajo ravno kupci iz določene države. Tako se na primer v tujino selijo podjetja, ki se ukvarjajo s turizmom, računalništvom, transportom, gradbeništvo ter tudi z gostinstvom.

Marsikateri posameznik se je za odpiranje podjetja v eni od sosednjih držav odločil tudi zato, ker je v Sloveniji imel težave z administracijo. Slovenski podjetniki se velikokrat srečujejo s težavami, ki jih je težko zaobiti, v tujini pa se sploh ne pojavijo. V določenih tujih državah bo podjetnik tudi veliko prej dobil posojilo kot v Sloveniji, kar je za zagon dobrega posla včasih nujno potrebno. Nato so tu še cene nepremičnin ali zemljišč, ki so lahko v tujini kar dosti cenejše kot v Sloveniji.

Zaradi vseh naštetih razlogov vedno več drznih Slovencev, ki v življenju vedo, kaj si želijo in si hočejo oblikovati življenje po svojih merah, pot pelje do podjetništva tudi v tuji državi.

Za pomoč pri odpiranju podjetja v tujini se lahko obrnemo na različne ponudnike, ki nam bodo hitro in preprosto pomagali, da bomo odprli podjetje v želeni državi. Ko imamo vso potrebno dokumentacijo, med katero morajo navadno biti tudi potrdilo o državljanstvu EU, potrdilo o nekaznovanosti in potreben denar, lahko podjetje ustanovimo že v samo nekaj dneh.

Kliknite in preverite, kako ustanovite podjetje v Avstriji, na Hrvaškem ali v Italiji: